| Autor |
nowy :) |
~ryb@ Użytkownik
|
| Dodane dnia 09-02-2008 20:02 |
|
|
Witam wszystkich Od pewnego czasu zaczynam sie troche interesowac paintballem i jako ze pomieszkuje w Częstochowie trafilem na ta stronke Na poczatku chcialem zadac kilka pytan.
1. Jako ze jeszcze zielony jestem i nie mialem do czynienia z paintballem to chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna zagrac tak na probe i ile kosztuje wypozyczenie calego sprzetu. Chodzi mi o to zeby sprawdzic czy paintball to to czego szukam 
2. Jesli chodzi o markery to jaki polecacie na poczatek. Mysle ze moglbym wydac jakies 300 zl i moglby to byc nowy albo uzywany marker. widzialem kilka ofert na militaria i innych stronkach ale kompletnie nic nie wiem o takich markerach. Czym powiniennem sie kierowac w wyborze nie tylko markera ale takze innego potrzebnego sprzetu
3 No i kiedy bedziecie malowac bo chetnie pogadalbym z kims o wszystkim. Tak przez forum to nie wszystko zawsze sie przekaze 
Pozdrawiam i mam nadziej do zobaczenia na malowianu  |
|
| Autor |
RE: nowy :) |
~talent Użytkownik
|
| Dodane dnia 09-02-2008 20:52 |
|
|
siemak
1. zazwyczaj gramy na cdt forestcamp, wiecej info na www.forestcamp.pl jesli bedzie gra, to bedzie tez temat, wiec odwiedzaj czesto strone a napewno Cie nic nie ominie. wypozyczenie calego sprzetu (marker, butla, spluczka, mundur, maska, worek kulek, powietrze) to koszt 100 zl o ile sie nie myle.
2. sam marker to nie wszystko. do tego musisz miec butle, magazunek (spluczke), maske i inne mniej lub bardziej potrzebne rzeczy. za ta cene to chyba tylko icon ale to nie klamka ktora rozpadnie Ci sie po dwoch grach wiec bez obaw. im wiecej kasy wydasz, tym lepsza bedziesz mial klamke.
3. wchodz na forum, na poczatku/ w polowie nastepnego tygodnia powinna sie pojawic informacja czy gramy za tydzien u nas czy nie
pozdro
edit: przejrzalem na szybko pare ofert i za 300 zl jest pare zestawow, z tym ze jesli kupisz taki zestaw, to bedziesz miec mala butle (bedziesz musial czesciej doladowywac), maske z pojedyncza szybka (bedzie Ci parowala) i predzej czy pozniej i tak wydasz wiecej kasy. lepiej uzbieraj troche wiecej, bo 300 zl to nieduzo, nawet gdybys chcial cos uzywanego

Edytowane przez talent dnia 09-02-2008 20:58 |
|
| Autor |
~Kowal Użytkownik
|
| Dodane dnia 09-02-2008 21:07 |
|
|
Jest dokładnie tak, jak napisał Talent. Nie oszczędzaj na masce z pojedynczą szybką. Lepiej uzbierać więcej kasy i kupić jakiś lepszy sprzęt. Jutro jedziemy na fakro, a miejsca wolne są. Zapraszamy 
 |
|
| Autor |
@sonic Super Administrator
|
| Dodane dnia 09-02-2008 22:42 |
|
|
1.
30zł sprzęt niezbędny do gry (maska, marker, spłuczka, butla z gazem)
10zł jeżeli nie masz własnych ubrań to za tyle wypożyczysz od nas mundur
40/50zł worek kulek (tj. 500 sztuk), cena zalezy od tego jakie te kulaski (lepsze, gorsze)
10zł jednorazowa opłata za grę w Centrum Działań Taktycznych ForestCamp - tam gramy. (http://forestcamp.pl/) - fotki znajdziesz w galerii na naszej stronie.
2.
300 zł tak jak napisali przedmówcy.. trochę mało. Uzbieraj chociaż 400-500 zł.
-maska to koszt ok 120-150 zł conajmniej (taka która nie paruje)
-butla choćby używana ok 120 (nowa 180) - najlepiej z zaworem on/off bo igłowy jest beznadziejny
-marker Icon-X (kiedys byl na allegro po 150, w sklepach po ok 200-250?) lub spyder victor 07 ~300, sonix 07 ~350, MR1 ~330.
-loader najtanszy ~10zł.. spłuczki elektroniczne od ok 100 do 600(?)
jeżeli chcesz taniej to możesz próbować kupić w USA > http://www.paintball-arsenal.com
3. to już wiesz.

"The more you use your head, the less you have to use your gun." |
|
| Autor |
~ryb@ Użytkownik
|
| Dodane dnia 10-02-2008 14:28 |
|
|
hmmm 100 zl to troszke drogo. Jesli chodzi o gre w niedziele to nie da rady bo nie ma mnie w Częstochowie. Ja tam studiuje a teraz akurat mam wolne bede dopiero w przyszlym tyg. Jesli chodzi o marker to sie trochce nie zrozumielismy. Ja chce wydac 300 zl na sam tylko marker (pistolet) reszte sprzetu bede sysytematycznie dokupowal, zeby nie wydac wszystkiej kasy na raz Ja np znalazlem takie makery
1. http://www.skill.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=224&products_id=3193
2. http://www.kansus.pl/product_info.php?cPath=162_163&products_id=1136
3. http://madsheep.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_31&products_id=298
4. http://www.kansus.pl/product_info.php?cPath=1_22&products_id=37
5. http://pure-paintball.com/product_info.php?products_id=830
6. http://www.paintballexpres.com.pl/index.php?gId=52&pId=804
7. http://www.fanatix.pl/sklep/viewloaderorion2markerpaintballowy-p-458.html
8. http://www.300fps.pl/sklep/vl-triton-p-326.html
9. http://www.drgampol.pl/index.php?products=product&prod_id=56
moimi faworytami sa nr 1, 3 i 7 ale ocencie sami w koncu wy sie na tym lepiej znacie odemnie. Co do maski to mam zamiar kupic cos w granicach 150 zl. Widzialem ze juz takie sa z podwojna szybka 
edit by sonic:
BBCode nie gryzie używaj url/url jak umieszczasz tyle linkow to w Twoim geście więc musisz nas zachęcić do pomocy a nie odwrotnie linki juz poprawione. pzdr
Edytowane przez sonic dnia 10-02-2008 17:41 |
|
| Autor |
~talent Użytkownik
|
| Dodane dnia 10-02-2008 15:05 |
|
|
jesli chcesz grac w painta to musisz sie przyzwyczaic do wysokich cen ;p
skoro masz 300 zl na sam marker, to juz niezle
1. JT Tac 5M Black - sa lepsze markery chociaz cena niezla, 250 zl
2. Kingman Spyder MR1 R bez kolby - z tego prawdopodobnie bylbys zadowolony
3. Spider Victor '07 - tez przyzwoity marker, ale poszukaj go gdzies indziej, bo mad sheep to drogi sklep
4. Viewloader Maxis - komis - ta firma raczej nie ma swietnych markerow, ale to uzywka, nowy kosztuje kolo 500 zl, wiec chyba nie bylby zly. tak czy inaczej jeszcze go na oczy nie widzialem
5. JT Tac-5 Camo - REFABRYKOWANY - podobny do nr 1 o ile nie taki sam
6. 32 DEGREES ICON X - za ta kase jak najbardziej 
7. ViewLoader Orion 2 - nigdy o nim nic nie slyszalem, ani go nie widzialem. za te pieniadze lepszy icon, chyba ze chcesz byc krolikiem doswiadczalnym ;p
8. VL Triton - tez nic o nim nie slyszalem
9. DY-3 - ale wynalazek ;D ja bym nie kombinowal
wg mnie najlepszy jest mr 1 (nr2) a pozniej victor (nr3) albo icon (nr6)
nr 7 radze sobie darowac, chyba ze znajdziesz jakies opinie o nim gdzies. nie wiadomo jak to chodzi, czy sie nie popsuje szybko.
maske z podwojna szybka kupisz juz za 80 zl, ale im dasz wiecej, tym lepiej 
a co do reszty sprzetu to:
magazynek- taki zwykly grawitacyjny kupisz za 10, 15 zl i do kazdego z tych markerow Ci wystarczy
butla- lepiej od razu kup HP, jakas tansza w granicach 200 zl
no i to wszystko co jest niezbedne do grania

Edytowane przez talent dnia 10-02-2008 15:08 |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 10-02-2008 17:51 |
|
|
pozycje 1, 4, 5, 7, 8, 9. odpadają.
pozostaje na polu wali: MR1 (pisałem o nim), Spyder Victor 07 (pisalem o nim), Icon-X (pisałem o nim),
zobacz jeszcze ewentualnie ten:
Spyder Sonix 07
z tych wszystkich polecam najbardziej chyba MR1; dowiedz się jeszcze od sprzedawcy czy Victor i Sonix ma stalowy/metalowy grip bo nie wiem jak z nimi jest; mr1 ma napewno, icon-x napewno nie.
reszta to kwestia gustu bo ceny zbliżone.
hmmm 100 zl to troszke drogo.
klamki za darmo nigdzie nie dostaniesz, a większość tej kwoty to koszt kulek więc nie wiem nad czym tu rozmyślać to jest normalna cena.

|
| Autor |
~ryb@ Użytkownik
|
| Dodane dnia 10-02-2008 20:04 |
|
|
sorki za tamte linki ale nie bardzo umie cos takiego zrobic. Na kompie to potrafie tylko w cs'a pograc Wydaje mi sie ze wybiore tego mr1 jeszcze nad victorem sie zastanawiam. Co do ceny to wiem ze kiedys w moim miescie bylo za 60 zl ale to moze byla wielka wyprz albo promocja swiateczna No to teraz biore sie za poszukiwania najtanszego sklepu i posmigamy kiedys w lesie  |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 10-02-2008 20:52 |
|
|
oki czekamy i mamy nadzieję, że zapał do gry rozwinie się w czyn
pozdro

|
| Autor |
^AdamS Administrator
|
| Dodane dnia 10-02-2008 22:54 |
|
|
Ryba zbieraj kase i przyjeżdżaj na CDT wypożycz sprzęt a póżniej stwierdzisz czy to cie kręci czy nie - internet nic ci nie da, trza pobiegać, oberwać parę splatów poza tym wybrałeś w chwili obecnej dośc drogi sport - lepiej teraz niż wcale ;P
www.facebook.com/conceptreklama
www.motywacja.com
www.bezdroza.czest.pl
..."jeśli trud nie zamienia się w korzyść, traci sens"...
- Live to Play, Play to Live - PB Lovers
 |
|
| Autor |
~talent Użytkownik
|
| Dodane dnia 10-02-2008 23:53 |
|
|
|
pozostaje na polu wali: MR1 (pisałem o nim), Spyder Victor 07 (pisalem o nim), Icon-X (pisałem o nim),
z tych wszystkich polecam najbardziej chyba MR1
hehe, czyli jednak sie troche znam 
Co do ceny to wiem ze kiedys w moim miescie bylo za 60 zl
60 zl za wypozyczenie sprzetu do grania? mozliwe, ale pewnie wtedy dostawales tylko 100 kulek (czyli pol spluczki ) i jakbys chcial kupic caly worek to bys zaplacil ponad 100 zl. z tego co sie orientuje to tak wlasnie wyglada na polach komercyjnych. to na ktorym gramy jet niezwykle i tansze
 |
|
| Autor |
~ryb@ Użytkownik
|
| Dodane dnia 11-02-2008 11:43 |
|
|
AdamS napisał/a:
Ryba zbieraj kase i przyjeżdżaj na CDT wypożycz sprzęt a póżniej stwierdzisz czy to cie kręci czy nie - internet nic ci nie da, trza pobiegać, oberwać parę splatów  poza tym wybrałeś w chwili obecnej dośc drogi sport - lepiej teraz niż wcale ;P
hehe no wiem ale trzeba troche informacji z internetu zdobyc 
narazie kupie sobie markera spłuczke i maske a pozniej dokupie butle, a ciuchy i kulki to sobie wypozycze na polu walki i bedzie git 
jesli chodzi o to czy jest to to czego szukam to wydaje mi sie ze tak. wiesz caly czas powaznie mysle zeby po studiach isc do policji albo na zawodowego zolnierza takze mysle ze nie bedzie to chybiona inwestycja, jakies male przeszkolenie juz bedzie  |
|
| Autor |
^AdamS Administrator
|
| Dodane dnia 11-02-2008 22:03 |
|
|
Paintball nie ma nic wspólnego z policją tym bardziej z wojskiem to ze biegamy w demobilu nie powinno cie skłaniac do takich porównań, przyjedź to sam zobaczysz że każdy z nas traktuje PB jako hobby lub dyscypline a nie wojsko czy jednostki specjalne
czyż nie tak Koledzy? no chyba ze sie myle i w naszych szeregach jest jakis niespełniny komandos
www.motywacja.com
www.bezdroza.czest.pl
 |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 11-02-2008 22:21 |
|
|
yep..
parę osób pragnie utrzymać klimat militarny i jest to możliwe trochę, ale wojska ani policji tym bardziej tu nie uświadczysz w asg predzej chyba

|
| Autor |
^kaczka Administrator
|
| Dodane dnia 12-02-2008 16:36 |
|
|
racja Adams
|
|
| Autor |
~ryb@ Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-02-2008 19:09 |
|
|
panowie ale ja nie mowie ze jestem nie spelnionym komandosem, poprostu jakies akcenty militarne sa, to powiedzcie mi jak np gracie w budynku, zeby do niego wejsc musicie zastosowac jakas taktyke, zachowujecie sie po trochu jak policja czy tam wojsko, zeby podejsc czolgacie sie, macie bron ktora strzela i co najwazniejsze jest to zabawa druzynowa a o to glownie mi chodzi Ja oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze nie przeszkolicie mnie na komandosa  |
|
| Autor |
^AdamS Administrator
|
| Dodane dnia 12-02-2008 19:18 |
|
|
Ryba wiem ze jesteś świeży w temacie i od razu chciałbym Ci wyjaśnieć że my nie mamy broni która strzela TYLKO MARKERY zasilane CO2 lub HP który pozwala wywalić kulke z barwnikiem spożywczym na jakaś tam odległość, poza tym uzywamy masek bo BHP w tej zabawie stawiamy na pierwszym miejscu co za tym idzie ustawiamy markery na chronometrze który pozwala określic z jaką predkością kulka zostanie wywalona 300 fps/90ms NIE WIĘCEJ
www.motywacja.com
www.bezdroza.czest.pl
 |
|
| Autor |
~odiz Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-02-2008 19:31 |
|
|
Ryba, tak jak mówisz, na komandosa na pewno się nie wyszkolisz, ale masz racje, że są w jakimś małym stopniu akcenty militarne, taktyczne itp. W przeciwnym wypadku było by to bez sensu gdyby każdy chodził gdzie chciał, strzelał do kogo chciał itp (heh czasami tak sie zdarza lol). Jest to sport drużynowy (zespołowy) i dobrze jest wiedzieć że np. ktoś osłania twoje "plecy" i nie musisz się oglądać za siebie. Więc ja bym sie zgodził z Rybą że pewne taktyki "policyjne, wojskowe" można zastosować 
-Idziemy jutro na paintball?
-Spoko, weź rozpuszczalnik, będziesz medyk... |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 12-02-2008 20:12 |
|
|
|
ryb@ napisał/a:
to powiedzcie mi jak np gracie w budynku, zeby do niego wejsc musicie zastosowac jakas taktyke
ostatnio wjechałem w pozycji podłogowej - ślizgiem, pod linią strzału i wymalowałem przeciwnika
całkowicie się zgodzę że jest to sport zespołowy i naprwdę trzeba się dobrze rozumieć z resztą zespołu.

|
| Autor |
~talent Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-02-2008 20:21 |
|
|
albo przelaczasz na full auto, wchodzisz i sie rozgladasz czy nikogo nie ma
a w rzeczywistosci to wyglada tak, ze jedna osoba wychyla glowe, patrzy czy nikogo nie ma i reszta za nim 
 |
|